JavaScript Blog

Mi az a query string

2022. június 08. - BATZOZOO

A következő bejegyzésem egyikében a Node.JS query string kezelési lehetőségeiről fogok írni, ezért ebben a külön posztban szeretném kifejteni a query string definícióját.

query_strings.jpg

Az URL címben a domainnév és a domain alatt kezelt elérési útvonalak mellett kulcszó és értékpárokat is van lehetőség megadni a domainnév vagy a domainnevet követő elérési útvonal után tett kérdőjel után, amivel elválasszuk azt az előző kettőtől. 

Példa: http://domainnév.com/elérésiútvonal.html?kulcsszó=érték

Több ilyen kulcsszó értékpárt is megadhatunk, ekkor ezeket & karakterrel válasszuk el.

Példa: http://domainnév.com/elérésiútvonal.html?kulcsszó1=érték1&?kulcsszó2=érték2

De akár ugyanazt a kulcsot megadhatjuk többször is

Példa http://domainnév.com/elérésiútvonal.html?kulcsszó=érték&kulcsszó=érték

Emellett kapcsoszárójelben tömböt és json stringet is átadhatunk.

Számos hasznos feladatot tudnak ellátni ezek a keyworld-value párok. A legfőbb, hogy adatokat tudunk átadni vele a weboldalnak, ami ha megfelelően tudja ezeket kezelni, dinamikusan tud ezekre az értékekre reagálni. 
Átadhatjuk vele azonosító sorszámainkat, blog postok esetén oldalszámokat adhatunk meg, így lapozva a tartalomban, fórumok esetén a topikokban, de akár különböző oldalakra is navigálhatunk a segítségükkel. Az egész kapcsolatban lehet az adatbázissal is, így a megfelelő query string paraméterek beírása mellett akár különböző lekéréseket is indíthat a weboldalunk.

Gyakorlati példa:
Ez a kis demó visszaadja az összes általunk bevitt értéket. A későbbiekben ennek működését is ki fogom fejteni bővebben.

 

 

Ebből a videóból még többet megtudhatsz a query stringek használatáról. 

Ahhoz, hogy a weboldal értelmezze és reagáljon a bevitt paraméterekre, ezeket szerver oldalon le kell kezelni. Mí történjen, ha a felhasználó xy kulccsal wz értéket vitt be, vagy egy másik kulccsal egy teljesen másikat. De ezenfelül azt is kezelni kell, hogy a bevitt érték szám értéke e vagy egyéb, az abc betűit is tartalmazó szöveg. Ügyelni kell továbbá arra, hogy a bevitt adat ne adjon lehetőséget a szerver megtámadására. Mert amellett, hogy ez az egész csupa hasznos lehetőséget teremt a webfejlesztőnek, veszélyeket is hordozhat magában. Főleg abban a tekintetben, mint fentebb is írtam, hogy közvetetten a query stringek az adatbázisunk értékeit is képesek módosítani, ezért a query stringre történő reakciók szerveroldali megírásánál rendkívül körültekintő módon kell eljárni.

A programozási nyelvek fel vannak készítve ezeknek az adatoknak a fogadására és értelmezésére. A PHP-tól egészen a Node.JS-ig.

A következő bejegyzéseim valamelyikében részletesebben fogok írni a Node.JS query string kezelési módszereiről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jscript.blog.hu/api/trackback/id/tr5917851867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása